Na het nieuws dat het sociale netwerk Google Plus slachtoffer is geworden van een datalek – en vooral dat Google dat probeerde stil te houden – heb je wellicht geen zin meer om je account nog in de lucht te houden.

Zakenkrant The Wall Street Journal schreef als eerste over de veiligheidsproblemen. Die doken in maart op en hoewel Google erin slaagde om het lek te dichten, koos het bedrijf ervoor om gebruikers niet te informeren. Dit ondanks wetten die dat wel voorschrijven aan databedrijven.

De data die bij Google Plus op de tocht stonden, zijn volgens het bedrijf niet door een derde partij zijn buitgemaakt. Dit in tegenstelling tot het grote datalek bij Facebook, waar het bedrijf Cambridge Analytica de data inzette voor enquêtes en andere marketingdoeleinden.

Het sociale netwerk Google Plus werd in 2011 gelanceerd en moest een concurrent worden voor Facebook en Twitter. Gaandeweg bouwde Google het om tot een onderhuidse infrastructuur waarmee al je Google-software aan elkaar wordt geknoopt.

Daarom is het mogelijk dat je lid bent van Google Plus, zonder dat je het weet. Dat kan zijn omdat via een Gmail-account of een Android-telefoon automatisch een Google Plus-account voor je is aangemaakt.

Google kiest er nu voor om het netwerk Google Plus helemaal te sluiten. Wil je daar niet op wachten, dan is er een eenvoudige manier om ervan af  te komen.


Allereerst log je in bij Google en vervolgens ga je naar gmail.com of google.nl. In de rechter bovenhoek tref je het icoontje met je profielfoto.

Bron: screenshot Google

Mits je lid bent van Google Plus, vind je vlak onder je naam en e-mailadres een link naar 'Google+ profiel'. Klik hierop.

Bron: screenshot

Vervolgens ga je aan de linkerkant naar het knopje 'Instellingen'.

Bron: screenshot

Helemaal onderaan tref je de optie 'Je Google+ profiel verwijderen'. Hier kun je op klikken zonder dat er iets gebeurt.

Bron: screenshot

Want op de volgende pagina krijg je een overzicht van hoe deze verwijdering je andere Google-diensten beïnvloedt. Het antwoord: nauwelijks. Scrol naar beneden om aan te vinken dat je werkelijk over wilt gaan tot verwijderen.

Bron: screenshot


Ter afsluiting vraagt Google je waarom je ervoor gekozen hebt om te vertrekken. Deze pagina betekent dat je helemaal klaar bent.

Bron: screenshot